Post Daniela to sposób odżywiania, który opiera się na kontrolowanej głodówce. Pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych w nim przez dłuższy czas toksyn. Pomoże ci widocznie poprawić swój stan zdrowia w bardzo krótkim czasie. Zauważysz też efekty odchudzające. Dieta Daniela inspirowana biblijnym świętym to warzywna kuracja dla organizmu, która pomogła już setkom ludzi. Na czym dokładnie polega? Dowiesz się z naszego artykułu!

Dieta Daniela – skąd to się wzięło?

Post Daniela to głodówka oczyszczająca, która została opracowana przez dr Dąbrowską. Nazwa i przebieg zostały zainspirowane historią biblijnej postaci świętego Daniela. Żył on na dworze Nabuchodonozora II. Post św. Daniela polegał na rezygnacji z wykwintnych dań, mięsa i wina. Dzięki tym wyrzeczeniom prorok cieszył się rzekomo niezwykle długim i zdrowym życiem.

Post Daniela – zasady

W dzisiejszych czasach zasady postu Daniela są nieco inne – choć podobne do tych biblijnych. Podczas głodówki można jeść tylko warzywa i wybrane, mało słodkie owoce. Do picia dozwolone są ziołowe herbaty i rozcieńczone soki. Kaloryczność tej diety to około 600-800 kcal na dzień – czyli zaledwie ⅓-¼ standardowego dziennego zapotrzebowania człowieka. Dlatego też nie wolno stosować jej przez długo czas.

Zobacz też:
Cynk w diecie, czyli czym skutkuje niedobór cynku i jakie są najlepsze źródła cynku w pożywieniu

Co ma na celu dieta Daniela?

Post Daniela ma przede wszystkim uruchomić mechanizmy odżywiania wewnętrznego. Tak zwany stan autofagii polega na tym, że komórki żywią się białkami, złogami, bliznami i tkanką tłuszczową zalegającą w organizmie. Rzekomo doprowadza to do odchudzenia i oczyszczenia ciała.

Post Daniela – co można jeść?

Jadłospis postu Daniela zawiera przede wszystkim warzywa. Co można jeść na diecie Daniela? Oto dokładna lista:

  • warzywa korzeniowe – marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiew;
  • kapusty, kalafior, brokuł, jarmuż, rukola, kalarepa;
  • praktycznie wszystkie warzywa liściaste – sałata, szpinak, botwina, seler naciowy; natka pietruszki, mniszek lekarski, szczaw, kiełki, zioła liściaste;
  • cebula, szczypiorek, por, czosnek;
  • dynia, cukinia, ogórki, bakłażan;
  • pomidor, papryka i inne warzywa psiankowate;
  • owoce niskocukrowe: np. grejpfrut, jabłko, cytryna, jagody.

Czego nie jeść na diecie Daniela?

Post Daniela to rezygnacja z:

  • mięsa;
  • nabiału;
  • ziemniaków;
  • zbóż i ich przetworów;
  • roślin strączkowych;
  • orzechów i innych tłuszczów;
  • kawy, alkoholu, papierosów.

Post Daniela – ile trwa?

Głodówka kontrolowana nigdy nie powinna trwać zbyt długo. Post Daniela trwa maksymalnie 40 dni. Możesz stosować go krócej – na przykład 7-10 dni. Jednak post trwający dłużej niż 40 dni może zaszkodzić twojemu zdrowiu. Taka kuracja nie jest odpowiednia dla:

  • dzieci i młodzieży;
  • osób z niedoczynnością tarczycy;
  • ludzi mocno aktywnych fizycznie. 

Nie stosuj diety Daniela za wszelką cenę

Pamiętaj, że post Daniela wiąże się z dużym deficytem kalorycznym. Postaraj się więc w tym czasie nie przemęczać i bardziej na siebie uważać. Gdy zauważysz widocznie gorsze samopoczucie, powróć do normalnego, zdrowego odżywiania. Dieta ma przecież służyć twojemu zdrowiu, a nie je nadwyrężać.

Zobacz też:
Czy warto stosować rygorystyczną dietę 1000 kalorii? Sprawdź, jak wygląda przykładowy jadłospis diety 1000 kcal

Post Daniela – efekty

Dieta Daniela daje widoczne rezultaty w dość krótkim czasie. Według dr Ewy Dąbrowskiej efekty postu Daniela to m.in.:

  • błyskawiczna poprawa stanu zdrowia;
  • lepsze wyniki badań;
  • możliwość odstawienia niektórych leków;
  • korzystna praca nad własnym charakterem;
  • usunięcie zalegających w organizmie toksyn.

Dieta Daniela – opinie negatywne

Opinie o diecie Daniela są jednak różne. Osoby, które ją stosowały, skarżą się na jej nieprzyjemne skutki uboczne. Pojawiają się one szczególnie w ciągu pierwszych dni. Należą do nich:

  • nieprzemijające uczucie uporczywego, dokuczliwego głodu;
  • uczucie zimna;
  • gorsze samopoczucie;
  • osłabienie organizmu;
  • trudności z koncentracją.

Jest to spowodowane niedoborem kalorii i glukozy. To właśnie cukier jest podstawowym paliwem dla mózgu. Twoje ciało wytwarza z niego energię potrzebną mu do działania. Dlatego post Daniela jest dość wymagający i nie zawsze korzystny.

Post Daniela – ile można schudnąć?

Post Daniela nie trwa zbyt długo, lecz w tym czasie można zauważyć wymierne efekty. Będą one jednak krótkotrwałe, jeżeli nie wprowadzisz w swoje życie zasad zdrowego żywienia. Ile można schudnąć na poście Daniela? Nawet 2-3 kg w tydzień. Nie stracisz w tym czasie samej tkanki tłuszczowej, bo dieta się też odbije na mięśniach. Jest to niebezpieczny i niekorzystny sposób na odchudzanie – często powoduje efekt jo-jo. Post Daniela jest traktowany raczej jako sposób na uzdrowienie organizmu, a nie odchudzanie.

Post Daniela – jadłospis

Wiesz już, co można jeść na poście Daniela – ale jak właściwie skomponować w ten sposób swój jadłospis? Możesz jeść warzywa w formie gotowanej, pieczonej bez tłuszczu lub surowej. Czy są jakieś ciekawe przepisy? Post Daniela to w praktyce różnego rodzaju zupy, potrawki i soki. Dopuszczalne przyprawy to sól, pieprz i świeże lub suszone zioła.

Zobacz też:
Dieta bez nabiału – co jeść, aby uzupełnić niedobory?

Przykładowe przepisy na post Daniela:

  • zielony koktajl – na przykład z ogórka, jabłka, jarmużu, natki pietruszki, imbiru, cytryny;
  • surówka z selera i marchwi;
  • gotowany brokuł ze szczypiorkiem i sałatka z pomidora i cebuli;
  • lekka zupa pomidorowa;
  • zupa krem z dyni;
  • pieczona cukinia z czosnkiem;
  • niesłodzony kompot jabłkowy;
  • zupa ogórkowa z koperkiem;
  • świeże soki z warzyw i owoców;
  • sałatka – pomidor, sałata, cebula, szczypiorek;
  • surówka z zielonego ogórka, cebuli, rzodkwi białej, selera naciowego, skropiona octem jabłkowym;
  • leczo z cukinii, papryki i pomidorów;
  • dowolne ilości dozwolonych na diecie warzyw w formie gotowanej;
  • jako przekąski – świeże warzywa i owoce, np. rzodkiewka, jabłko, grejpfrut, słupki marchewki, kiwi, mandarynka, świeży lub kiszony ogórek.

Post Daniela, czyli kontrolowana półgłodówka, to skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, metali ciężkich i niektórych objawów chorobowych. Nie jest to jednak dieta dla każdego. Nie powinno się też stosować jej zbyt często. Jest bardzo restrykcyjna, a do tego nie dostarcza ciału wystarczającej ilości energii i wartości odżywczych do normalnego funkcjonowania. Dlatego nigdy nie stosuj jej jako swojego podstawowego odżywiania. Jeśli jednak cieszysz się zdrowiem i sprawnością, krótka dieta Daniela może pomóc ci wyregulować niektóre funkcje twojego organizmu.

Zobacz także:

Zobacz też:
Dieta wegańska – jak odpowiednio zbilansować jadłospis? Poznaj zasady diety wegańskiej!

About the Author

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

View All Articles